Kopstukken

Het kopstuk is de motor van de fluit; de generator van de klank die de fluit zijn karakter geeft.

Alle facetten die een kopstuk tot een goed kopstuk maken zijn door en door getest en beproefd. Wanddikte; hardheid; vorm van het embouchure gat; materiaal keuze van de individuele delen; lipplaat; kurk-houder, zelfs over de vorm van het dopje is uitvoerig nagedacht.
De kopstukken hebben een groot dynamisch bereik en spreken zeer gemakkelijk aan. Ook hebben ze een perfecte balans tussen de registers onderling zodat een evenwichtige toonkwaliteit in elke hoogte gewaarborgd is.

 

hj 1

 

Er is keuze uit twee modellen kopstukken.

Model A: Directe response; lichte weerstand; dragend en flexibel

Model B: Volle klank; snelle toon vorming; resonerend in elke octaaf

De beschrijvingen van de modellen is algemeen. Een kopstuk moet bij een speler passen. De fysieke bouw van de fluitist bepaald mede hoe een kopstuk zal klinken. Het is daarom moeilijk een gedegen beschrijving van een kopstuk te geven. De kwaliteit van een kopstuk wordt mede bepaald door wie er op speelt.

Daarom wordt een Eloy dwarsfluit nooit zonder meer met een kopstuk geleverd, maar wordt de mogelijkheid geboden uit diverse kopstukken te kiezen.
Eloy kopstukken kunnen op elk merk fluit passend gemaakt worden. De fluit krijgt hiermee een nieuw karakter en vaak een verrassende verbetering.